Otwarta kuchnia włoska Kraków

Nie możemy debatować o włoskich obyczajach, nie mówiąc o żywności. Jest to ważna część włoskiego życia i ma prawo być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najprawidłowiej. Najbardziej kultowymi włoskimi daniami są makarony oraz pizza, jednakowoż dania kuchni włoskiej są niesłychanie zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim rejonie Włoch mowa. Atrakcyjne potrawy włosko-amerykańskie pochodzą generalnie z południowej części kraju i wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów powie, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są w szeregu przypadków dumni z ich regionalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.

Najlepsza włoska restauracja na Rynku Głównym   

Szczegół kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w dużym stopniu. Ludność Włoch była w przeszłości dosyć uboga i musiała polegać na osiągalnych lokalnie produktach spożywczych, by skonstruować swoje przepisy kulinarne, właśnie dlatego wiele dań kuchni włoskiej opiera się na prostych składnikach, takich jak ser, pasta, bakłażan, oliwki oraz oliwa z oliwek, a także inne produkty, jakie Włosi mogli sobie wyhodować lub ewentualnie kupić za nieduże pieniądze. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega przede wszystkim na wykorzystaniu wysokiej jakości składników, a nie technologiach gotowania, co kontrastuje z francuską kuchnią, jaka silnie akcentuje technikę.

Jakich składników jesteśmy w stanie spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Tubylcze kuchnie mają oddziaływanie na klimat, geografię oraz historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są legendarne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w historii częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Pożywienie w Toskanii odzwierciedla gawędę chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy fabrykowanej z resztek z innych dań i tanich jarzyn. Wiele części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, w takim razie owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego aniżeli większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia oraz Sycylia są regionami słynnymi ze stosowania przepisów dotyczących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.